Kurja očesa in trda koža na stopalih?

Prihaja poletje in čas, ko nas videz stopal moti še bolj, kot sicer. Trda koža in kurja očesa na stopali ne izgleda ravno privlačno, še manj pa je »udobna«. Stopala so ena izmed najbolj izpostavljenih in obremenjenih delov telesa, a kljub temu ji običajno namenjamo premalo pozornosti. Zaradi izsušenosti kože, večje obremenitve, izpostavljenosti številnim sunkom in pritiskom ter neprimerne, tesne, nezračne obutve iz umetnih materialov, še hitreje nastaja trda koža, ki jo včasih popestrijo še kurja očesa.

Trda koža so v bistvu poroženele odmrle kožne celice, ki se zbirajo na povrhnjici kože stopal in podplatov. Trda koža stopala ščiti pred izgubo vlage in prodiranjem snovi in organizmov iz okolja. Če imamo težave s suho kožo tudi sicer po telesu, se to še bolj odrazi na stopalih, saj smo tako še dovzetnejši za trdo kožo na stopalih.

Kurje oko pa nastaja kot obrambni mehanizem našega telesa, saj nastaja zaradi zaščite občutljivih delov kože na stopalih. Nastajajo zaradi pretesne in pretrde obutve, pritiskov na kosti stopala, trde kože, nepravilne obremenitve stopal zaradi prekomerne teže, trenja zaradi ortopedske nepravilnosti okostja, večurna prisilna drža pri opravljanju stoječega dela in podobno.

Kako se temu izogniti?

  • Redna nega stopal: vsak teden jih vsaj enkrat namočite v mlačno kopel, lahko ji dodate kopel za nego stopal, nato odstranite staro, poroženelo kožo s strgalom ali temu namenjeno gobico. Noge si vsak večer namažite z balzamom ter poskrbite za udobno obutev, ki se vam dobro prilagajajo in vas ne tiščijo. V trgovini Mediplus vam nudimo široko izbiro izdelkov za nego stopal, s katerimi boste poskrbeli za ustrezno nego.
  • Pri nakupu anatomskih natikačev bodite pozorni, da se noga pravilno »usede« in vas rob ne drgne v stopalo.
  • Če se ob določenih dogodkih ne morete izogniti manj udobni in trši obutvi, si takrat priskrbite obliž za blaženje kurjih očes, ti bodo preprečili pritisk na problematična mesta.
  • V primeru deformacije stopal uporabite separator za prste, ki ga dobite v naši trgovini Mediplus.

Z upoštevanjem teh nasvetov ne le, da boste preprečili ali zmanjšali nastanek trde kože in kurjih očes, poskrbeli boste za lahkotna in zdrava stopala. Tako bo vsakdanji korak veliko prijetnejši.

Prijava ali registracija

Ustvarite si račun